Περιγραφή πρωτοβουλιών για την κοινωνία της Πληροφορίας στο Δημοτικό Σχολείο.



ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΡΑΣΗΣ



Το Δημοτικό Σχολείο Νιάτων διαθέτει αίθουσα Πληροφορικής από το 1998. Στην αρχή ξεκινήσαμε με 3 τεμάχια Η/Υ και εκτυπωτή και σήμερα φτάσαμε στο σημείο να διαθέτουμε 6 τεμάχια Η/Υ , σύνδεση σε ομότιμο δίκτυο (peer to peer) Win x 95-98 , scanner , INTERNET , και Πολυμέσα.

Εδώ και 3 σχολικά έτη οι μαθητές εκπαιδεύονται στη χρήση Η/Υ , στην εκμάθηση του πακέτου Microsoft Office και ειδικά στο Word , στη χρήση Πολυμέσων και περιήγηση στο Διαδίκτυο.

Όμως η γνωριμία των μαθητών του σχολείου μας με τη νέα τεχνολογία δε σταματά εδώ. Οι υπολογιστές γίνονται μέρος της μαθησιακής πράξης και λαβαίνουν ενεργό μέρος στη διδασκαλία άλλοτε σαν εποπτικά μέσα άλλοτε σαν επιβράβευση μαθητών και άλλοτε σαν εργαλείο ανακάλυψης με αυτενέργεια του ίδιου του μαθητή.

Εδώ και 3 χρόνια οι μαθητές γνωρίζουν και απολαμβάνουν τη στελέχωση του σχολείου με Η/Υ και χρησιμοποιούν τα μηχανήματα πλέον ως αντικείμενο γνώσης, ως εργαλείο και φυσικά ως παιχνίδι. Φυσικά η στελέχωση του σχολείου με αυτή την υποδομή δεν έγινε χωρίς μεγάλους κόπους και μεγάλη αγωνία σε καιρό μάλιστα που ο κρατικός μηχανισμός ήταν απόν.

Όμως όταν υπάρχει η θέληση και η αγάπη για μια παρεχόμενη εκπαίδευση με τα νέα δεδομένα όλα παρακάμπτονται και όλα είναι εφικτά. Το ζητούμενο βέβαια δεν είναι το παρελθόν αλλά το μέλλον. Έτσι το όλο θέμα περιστρέφεται γύρω από τους κατάλληλους χειρισμούς που θα μπορούν άνετα ,γρήγορα και αποτελεσματικά να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν τους δασκάλους που έχουν μοχθήσει για τη δημιουργία των νέων συνθηκών εκπαίδευσης χωρίς κρατική στήριξη ,χωρίς πόρους ,χωρίς καθοδήγηση, χωρίς επιμόρφωση χωρίς προγράμματα για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Η επαρχία βλέπει καθημερινά την έλλειψη ενδιαφέροντος για τα νέα εκπαιδευτικά δεδομένα. Ο μαθητής της επαρχίας στερείται της σύγχρονης κτιριακής υποδομής, των εποπτικών μέσων ,του πολυθεσίου σχολείου με εργαστήρια νέας τεχνολογίας.

Ο εκπαιδευτικός της επαρχίας στερείται του κρατικού ενδιαφέροντος ,της επιμόρφωσης της βοήθειας για το δύσκολο έργο και τη συμπαράσταση στις καινοτομίες ,της γνώσης ότι κάπου υπάρχουν κάποιοι που δε βλέπουν μόνο την εκπαίδευση στα άστυ.

Έτσι ο σημερινός δάσκαλος όσο αναφορά τη νέα τεχνολογία αναγκάζεται να παλεύει μόνος του, να αυτενεργεί ,να προβληματίζεται ,ίσως και να χρησιμοποιεί λάθος μεθόδους και γενικά να κολυμπά σε βαθιά νερά όχι με υστεροβουλία ,αλλά γιατί προσπαθεί να δώσει στα παιδιά αυτό που γνωρίζει μιας και η εκπαιδευτική πολιτική παρουσιάζεται πολύ αργή και απούσα τουλάχιστον στην επαρχία.

Αυτό που εμείς θέλουμε και αφού το πρώτο βήμα έχει γίνει από την πλευρά της πολιτείας έστω και τώρα είναι να σεβαστούν τους μαθητές και να στελεχωθούν όλα τα σχολεία με τη σύγχρονη τεχνολογία. Όμως έως ότου γίνει αυτό, στα σχολεία που ήδη υπάρχει η υποδομή και οι δάσκαλοι που ασχολούνται με το αντικείμενο, ας δοθεί προτεραιότητα.

Ας πραγματοποιηθεί φυσικά πρώτα η ανάλογη επιμόρφωση στους εκπαιδευτικούς που ήδη γνωρίζουν το αντικείμενο με κρατική αναγνώριση- κατόπιν επιμόρφωσης- των δυνατοτήτων τους και ας δημιουργηθούν προγράμματα με συμμετοχή όσων ενδιαφέρονται.

Ας δοθούν ευκαιρίες να εκδηλώσουν και άλλοι το ενδιαφέρον τους με σεμινάρια ,επιμορφώσεις, ημερίδες από Πανεπιστήμια και ας δοθεί η ευκαιρία στον εκπαιδευτικό της επαρχίας να αποκτήσει εφόδια για το μέλλον.



Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ – ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ



Το Δημοτικό Σχολείο Νιάτων προσπαθεί εδώ και μια τριετία για μια παρεχόμενη εκπαίδευση σύγχρονη με την είσοδο του δυναμικού του σχολείου ομαλά και ενεργά στην κοινωνία της πληροφόρησης. Πρώτο βήμα ήταν η σταδιακή γνωριμία των μαθητών των Ε΄+ ΣΤ΄ τάξεων με τους Η/Υ ,η ψυχολογική και συναισθηματική αντιμετώπιση των μηχανών ,ο χειρισμός των μηχανημάτων ,η εκμάθηση του Word , η χρήση του εκπαιδευτικού λογισμικού και πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

Στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας πραγματοποιήσαμε στις 18 και 19 Απριλίου την πρώτη επιμορφωτική ημερίδα στο Δημοτικό Σχολείο Νιάτων με θέμα τις νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση. Την ημερίδα   διοργάνωσε το Δημοτικό Σχολείο Νιάτων σε συνεργασία με το Παιδαγωγικού Ινστιτούτο και απευθυνόταν στους εκπαιδευτικούς της περιοχής.

Στην ημερίδα συμμετείχαν ο Προϊστάμενος της Α/βάθμιας εκπ/σης, ο Προϊστάμενος του 2 ου Γραφείου, ο Σχολικός σύμβουλος και οι δάσκαλοι της ευρύτερης περιοχής του 2ου Γραφείου. Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν ενημερώθηκαν για τις νέες εξελίξεις, παρουσιάστηκε εκπαιδευτικό λογισμικό και πλοήγηση στο INTERNET.

Η ημερίδα έκλεισε με τις καλύτερες εντυπώσεις και προσδοκίες για συνέχεια αυτής της προσπάθειας και το Δημοτικό μας σχολείο ήδη βρίσκεται στο δρόμο της δημιουργίας της δεύτερης ημερίδας.



ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

Το εκπαιδευτικό λογισμικό που αυτή τη στιγμή υπάρχει στο σχολείο μας και έχει χρησιμοποιηθεί από τους μαθητές είναι το εξής:

Το Δημοτικό Σχολείο διαθέτει πλήρες σύστημα μηχανογράφησης το ΑΒ ΕΠΑΦΟΣ από το 1998.



Για το Δάσκαλο...

Αυτή τη στιγμή αναζητά υποστήριξη από την πολιτεία για πραγματοποίηση κατάλληλης επιμόρφωσης έτσι ώστε να είναι αποτελεσματικός και επιστημονικά κατοχυρωμένος για το δύσκολο έργο της επικοινωνίας του μαθητή με τα νέα δεδομένα.

Απώτερος στόχος είναι η απόκτηση προσόντων μέσο πολιτείας, για λεπτομερή εξάσκηση δεξιοτήτων σχετικά με την πληροφορική στο δημοτικό σχολείο, με ειδίκευση πάνω στα νέα δεδομένα της εκπαίδευσης με τη χρήση Η/Υ, και την ικανότητα παρασκευής εκπαιδευτικού λογισμικού. Αυτό γιατί δυστυχώς το εκπαιδευτικό λογισμικό που αυτή τη στιγμή υπάρχει στο εμπόριο –πέραν αυτού που ερευνάται και κρίνεται ως κατάλληλο από το Π. Ι – δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαθητών ,ούτε στην ψυχοσύνθεσή τους γιατί δεν κατασκευάζεται από εκπαιδευτικούς αλλά από τεχνοκράτες.

Αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητη η επιμόρφωση των δασκάλων που έχουν τη στοιχειώδη γνώση στους Η/Υ για έρευνα και παρασκευή εκπαιδευτικού λογισμικού από δασκάλους, που είναι και οι αρμόδιοι να γνωρίζουν το τι πρέπει να παρουσιάζεται και το πως πρέπει να παρουσιάζεται, βασισμένο στην παιδαγωγική ψυχολογία και στην διδακτική μεθοδολογία με τα σύγχρονα δεδομένα.

HOME